Na Konferencji poruszone zostały najważniejsze zagadnienia związane z autyzmem: ogólna charakterystyka zaburzeń wchodzących w jego skład, problemy związane z leczeniem i terapią, diagnozą oraz właściwym odżywianiem.
"Dziecko z zaburzeniami autyzmu powinno mieć dostęp do szerokiej gamy produktów odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie organizmu, który się intensywnie rozwija. Obecna wiedza dostarcza nam informacji na temat wprowadzenia ograniczeń w diecie ,ze strony glutenu, produktów mlecznych oraz cukrów prostych. Muszę stwierdzić, że doniesienia specjalistów oraz moje informacje zaczerpnięte bezpośrednio od rodziców (którzy stosowali tego typu ograniczenia w diecie) potwierdzają złagodzenie objawów autyzmu u swoich dzieci. Jednak, należy pamiętać, iż radykalne ograniczenia w diecie wiążą się z trudnością uzupełnienia ważnych wartości odżywczych. Ogranicza się wachlarz produktów spożywanych przez dziecko i w dalszej konsekwencji powstaje ryzyko niedoborów jakościowych w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego uważam, że współpraca z dietetykiem była by bardzo pomocna."
Wszyscy uczestnicy konferencji wykazali bardzo duże zainteresowanie omawianymi zagadnieniami, szczególne zaciekawienie wzbudziła wystawa dostępnych pomocy. Opuszczając spotkanie wielu uczestników sygnalizowało konieczność kontynuowania dyskusji na temat autyzmu i deklarowało chęć udziału w kolejnych spotkaniach.
Twój komentarz