Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
14 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

-1 dynia hokkaido (około 2kg)
-1łyżeczka suszonego tymianku
-100g orzechów włoskich
-125g niebieskiego sera pleśniowego
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ