Jakie pieczywo jest najlepsze?
Jakość pieczywa nie jest bez znaczenia. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Warto kierować się zasadą: im krótszy skład tym lepiej.
Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa-żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy.
Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład? Niestety niekoniecznie. Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.
Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?
-tłuszcz
-cukier dodany:występujący pod nazwami cukier,glukoza, syropy np.syrop glukozowo-fruktozowy
-stabilizator: guma celulozowa E468(może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha)
-guma guar E412(bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej)
-barwniki (karmel, słód jęczmienny)
-konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba)
-stabilizatory
Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.
- 603 139 239
Twój komentarz