Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
" niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
" występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
" objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
" możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
" profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
" acerola,
" owoce dzikiej róży,
" kiwi,
" cytrusy,
" owoce jagodowe,
" papaja,
" ananas,
" brokuły,
" papryka,
" szpinak,
" dynia.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz