Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
02 List

"Żurek w wersji light"

Domowy zakwas na żurek
Składniki:
-Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki
-Czosnek 5g 1 ząbek
-Ziele angielskie 1g 2 ziarenka
-Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka
-Liść laurowy 1g 2 listki
Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w wersji light
Składniki:
-Jajo gotowane 200g 4 sztuki
-Bulion warzywny 2000g 2 litry
-Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki
-Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki
-Chrzan 3g 1 łyżeczka
-Czosnek 5g 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie
stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem,
chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ