Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
09 List

Chleb owsiany z ziarnami

-Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
-Drożdże - 50 g
-Sól - 2 łyżeczki
-Cukier - 1 łyżeczka
-Ciepła woda - 1 litr
-Mąka - 1 kg
-Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania
-Siemię lniane - 1 garść
-Mleko - 2 łyżki - do posypan

Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

1 komentarz

Krystyna  -  10 stycznia, 2021 o godz. 19:37 odpowiedz

Chleb pyszny, polecam ;)

Twój komentarz




POKAŻ