Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
16 Gru

Śledzie z cebulką w oleju lnianym

Składniki;
-Cebula 25 g (pół małej sztuki)
-Liść laurowy 2 g (2 liście)
-Ocet winny 3 g (1 łyżeczka)
-Olej lniany 20 g (2 łyżki)
-Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
-Śledź solony 120 g (1 sztuka)
-Ziele angielskie 2 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny).
Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną,
doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami
śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać
przyprawy i zalać olejem. Przykryć i odstawić najlepiej
nawet na 2-3 dni.

Twój komentarz




POKAŻ