Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
08 Czerw

MAKARON-Z-BRUKSELKAMI

Składnik (3 porcje):
- ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma więcej składników mineralnych i witamin niż zwykły pszenny)
- 300 g brukselek
- 2 płaskie łyżki śmietany 12%
- 2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki :wink:)
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min.
3. Nagrzać piekarnik do 180°C.
4. Ser pokroić w kostkę.
5. Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać.
6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
.
1 PORCJA:
energia 493 kcal
białko 26 g
tłuszcz 16,5 g
węglowodany 53 g

Twój komentarz




POKAŻ