Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
16 Luty

Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielona alga posiadająca bardzo długą tradycję spożywania, głównie przez ludy Ameryki Środkowej.
Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (~70%).
Przypomnijmy, że dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał, a niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie.
Dodatkowo spirulina jest bogata również w witaminę B12, prowitaminę A (beta-karoten); przypomnienie - witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych.
Jest również cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i cynku (ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego).
Choć brak bezpośrednich badań na ludziach, to jednak badania in vitro oraz modele zwierzęce wskazują na zdolność spiruliny do działania antywirusowego.
Spirulina wykazuje zdolność hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia.

Bibliografia:
Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005 Oct;6(5):373-9. doi: 10.2174/138920105774370607. PMID: 16248810.
Chen, YH., Chang, GK., Kuo, SM. et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep 6, 24253 (2016).
Karkos, P D et al. “Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2011 (2011): 531053. doi:10.1093/ecam/nen058

Twój komentarz




POKAŻ