Sposób przygotowania:
Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).
Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.
Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.
Kontakt:
- 603 139 239
Piotr Kaźmierczak
OPINIA PACJENTA: Najbardziej bałam się tego, że będę głodna. A tu wręcz odwrotnie, jestem najedzona do syta. Pierwsza wizyta potwierdziła, że kilogramy idą w dół i przy pomiarze, obwody też się zmniejszyły. Super
Twój komentarz