Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

-Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
-Drożdże 0.20 g (0,2 g) -
-Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal
-Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal
-Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal
-Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
-Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal
-Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal
Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
-Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal
-Sól 1 szczypta (0,25 g) -
-Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal
-Woda pół szklanki (110 g) -

Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ