Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
16 Kwie

Serniczek waniliowy z nutą pomarańczy z polewą czekoladową

Szacowana kaloryczność porcji 180 kcal
Składniki:
-Ser twarogowy półtłusty 800g porcja
-Sok z pomarańczy 50g 5 łyżek
-Skórka pomarańczowa starta 15g 3 łyżeczki
-Erytrol/ksylitol lub inny słodzik w proszku 100g
-Mąka kukurydziana 40g 4 łyżki
-Żółtko jaja 120g 4 sztuki
-Białko jaja 300g 10 sztuk
-Sól 2g 1 szczypta
Składniki na masę czekoladową:
-czekolada gorzka 80g-100g
-erytrol/miód 40g 4 łyżki
-mleko

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również boki. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię
oraz słodzik umieścić w misce i połączyć mikserem. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno
dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodać do masy serowej, wymieszać energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Dodać
resztę ubitego białka, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku
w temp. 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka.
Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka i dalej mieszamy. Masę o odpowiedniej konsystencji wylewamy na wierzch ciasta.

Twój komentarz




POKAŻ