To warzywo (tak, arbuz jest warzywem z rodziny dyniowatych) ma szereg innych, ciekawych i właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Arbuz dostarcza witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 oraz B9), witaminy C, E i K. Zawiera również minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
• Zawiera także cenne, przeciwzapalne antyoksydanty.
• Likopen zawarty w arbuzie działa protekcyjnie w kierunku chorób serca.
• Sok z miąższu arbuza może zmniejszyć bóle mięśni po intensywnych treningach.
• Arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny (ok. 80_ natomiast ładunek glikemiczny arbuza jest niski, jedynie 6,5, co oznacza, że może znaleźć się także od czasu do czasu w dietach o niskim ładunku glikemicznym (oczywiście w odpowiednim połączeniu).
Twój komentarz