Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże , cukier puder, sól i wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić (musi być letnie, ale nadal płynne). Mleko lekko podgrzać i dodać do suchych składników wraz z masłem. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt ok 30x40 cm. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło lekko roztopić. Musi być bardzo miękkie, ale nie całkiem płynne. Posmarować nim ciasto na całej powierzchni i posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć w roladę, następnie pokroić na kawałki ok 2,5 cm. Rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min, przykryte ściereczką. Po tym czasie posmarować jajkiem. Piec 15-20 min w temp. 180*C Smacznego
Twój komentarz