Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
30 Paź

Bułeczki cynamonowe - przepis Mai

•350 g mąki typ 500
• 7 g drożdży suchych
• 40 g cukru pudru (można zmielić cukier trzcinowy z ksylitolem)
•150 ml mleka
• 50g masła
• 1 jajko
• szczypta soli Nadzienie:
• 50 g masła
• 3 łyżki cukru (ksylitol pomieszany z cukrem trzcinowym)
• 2-3 łyżeczki cynamonu + 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże , cukier puder, sól i wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić (musi być letnie, ale nadal płynne). Mleko lekko podgrzać i dodać do suchych składników wraz z masłem. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt ok 30x40 cm. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło lekko roztopić. Musi być bardzo miękkie, ale nie całkiem płynne. Posmarować nim ciasto na całej powierzchni i posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć w roladę, następnie pokroić na kawałki ok 2,5 cm. Rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min, przykryte ściereczką. Po tym czasie posmarować jajkiem. Piec 15-20 min w temp. 180*C Smacznego
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Twój komentarz




POKAŻ