Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
05 Kwie

Tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Składniki na ciasto:
-mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,
-jajko - 1 szt,
-jogurt naturalny - 2 łyżki,
-olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,
-proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-sól - szczypta

Składniki na farsz:
-chrzan tarty - 1 łyżka
-sól, pieprz - do smaku
-jogurt naturalny - 250 g
-jajko - 2 szt,
-jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.
-łosoś wędzony 100 g,
-koperek.

Przygotowanie:
Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.
Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

Twój komentarz




POKAŻ