Wykonanie: 
Polędwiczkę kroimy w paski i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Możemy doprawić jeszcze słodką papryką, curry i kurkumą. Odstawiamy na chwilkę. Cebulkę kroimy w kostkę a marchew w słupki. Kapustę pekińską lub pach - choi również kroimy w paseczki. Na patelnię wrzucamy mięso, chwilę dusimy , po chwili dodajemy cebulkę i marchewkę. Podsmażamy 5 min, dalej dodajemy kapustę i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy 2 łyżki sosu Teriyaki i 1 łyżkę sosu ostrego. Można również skropić sokiem z cytryny lub dodać octu ryżowego. Makaron udon wrzucamy do wrzątku na chwilkę żeby się rozdzielił( nie gotujemy)i po chwili przelewamy na durszlaku zimną wodą. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.









Twój komentarz