Piotr Kaźmierczak
Gabinet Premium
25 Paź

Udon z polędwiczką i marchewką.

Dla 4 osób 
Składniki: 
- polędwiczka wieprzowa ok 400 g.
- 2 marchewki - cebula 
- makaron udon 3 opakowania po 200 g.(dostępny w lidlu) 
- może być też kapusta pach-choi (dostępna w lidlu lub Intermarché )najlepiej pasuje( ja dodałam kilka liści kapusty pekińskiej)
 - sos Teriyaki, sojowy i sos ostry kimchi , może być inny również.

Wykonanie: 
Polędwiczkę kroimy w paski i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Możemy doprawić jeszcze słodką papryką, curry i kurkumą. Odstawiamy na chwilkę. Cebulkę kroimy w kostkę a marchew w słupki. Kapustę pekińską lub pach - choi również kroimy w paseczki. Na patelnię wrzucamy mięso, chwilę dusimy , po chwili dodajemy cebulkę i marchewkę. Podsmażamy 5 min, dalej dodajemy kapustę i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy 2 łyżki sosu Teriyaki i 1 łyżkę sosu ostrego. Można również skropić sokiem z cytryny lub dodać octu ryżowego. Makaron udon wrzucamy do wrzątku na chwilkę żeby się rozdzielił( nie gotujemy)i po chwili przelewamy na durszlaku zimną wodą. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, wszystko mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ